Ekatan arvot

TULEVAISUUSRESILIENSSIÄ FYYSISEN TEATTERIN KEINOIN

Millaisia sisäisiä taitoja tarvitsemme monikriisiseen maailmaamme? Meidän pitää olla sisäisesti vahvempia ja empatiakykyisempiä voidaksemme luoda merkityksellistä ja kestävää huomista.

Uskomme meidän ihmisten kykyyn kehittää ajatteluamme ja sisäisiä taitojamme. Uskomme myös, että me ihmiset olemme luovia ja, että taiteessa on väylä kohdata ja luoda uusia ajattelumalleja. Haluamme kehittää tulevaisuusresilienssiä fyysisen teatterin keinoin sekä laajentaa ajatteluamme ja kykyämme kohdata toinen ihminen.

 

The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence - it is to act with yesterday's logic.

- Peter Drucker 

 

 

Olemme huolissamme kasvavasta digiaddiktiosta, ihmisten mielenterveysongelmista sekä polarisaatiosta. Ne kaikki yhdessä monen muun haasteen kanssa vaikeuttavat kykyämme olla ratkaisemassa akuuttia ilmastokriisiä sekä tekoälyn uhkaa. Lisäksi meitä huolettaa ihmisten yksinäisyys ja koronan jälkeen kasvanut kynnys kohdata muita ihmisiä.

Uskomme, että meillä ihmisillä on kuitenkin mahdollisuus kehittää sisäisiä voimavaroja voidaksemme paremmin ja ollaksemme merkityksen rakentajia muutosta vaativassa maailmassa.

IDG HELSINKI THEATRE HUB

Me teatterintekijöinä ja tarinankertojina uskomme luovuuteen ja yhteisöön, siksi Ekata on nykyään IDG-hub eli ohjaamme toimintaamme ammattilaisten kehittämän Inner Development Goals -viitekehyksen varaan.

Haluamme voimaannuttaa itseämme, oppia lisää sekä vahvistaa resilienssiämme voidaksemme olla osa ratkaisua eikä osa ongelmaa. Työ on valtava ja siksi tarvitsemme toisiamme.

Ekatan IDG-hub on yhteisö, jossa voimme kohdata, oppia ja tukea toisiamme sisäiseen kasvuun ja olla merkityksen rakentajia huomisen maailmassa. 

Samaan aikaan yhteisö on mahdollisuus tuoda yhteen eri lailla ajattelevia, koska empatian ja ajattelun kehittäminen parantaa mahdollisuuksiamme kohdata ja kuunnella.

Ekata tuottaa yhteiskunnallista fyysistä teatteria (Kohtaavat kehot), sisäisiä taitojamme kehittäviä kursseja (Merkityksen rakentajat) sekä ihmisiä yhteentuovaa toimintaa. Tavoitteemme on tukea teatterin ja yhteisötoiminnan keinoin toisiamme toimimaan lempeästi, läsnäolevasti sekä kriittisesti ajattelevasti.

KOHTAAVAT KEHOT & MERKITYKSEN RAKENTAJAT 
Toimintamme koostuu kahdenlaisesta kokonaisuudesta, fyysisen teatterin Kohtaavat kehot -työpajoista keskittyen Being ja Social skills -osioihin.

Merkityksen rakentajat -ajattelutyöpajat taas keskittyvät enemmän Thinking ja Collaborating -osioita. Kaikki yhdessä pyrkii kohti Driving Change -tavoitetta. 

Työpajat ja labrat ovat jatkuvaa oppimista ja kehittymistä ja myös mielellämme räätälöimme niitä osaksi muuta tulevaisuustyötä.

Elämme polykriisien aikaa, jossa meillä on yhtä aikaa monta meidän olemassaoloamme uhkaavaa kriisiä. Monessa niissä on samanlaisia taustalla vaikuttavia asioita ja kriisit myös pahentavat toisiaan, esimerkiksi polarisaatio heikentää kykyämme vastata ilmastokriisiin ja tekoälyn uhka lisää asevarustelun vaaraa. 

Nykytilanne kuitenkin on se, että moni toiminta on fragmentoitunutta. Jopa kriisejä ratkaistaessa olemme jakautuneet eri osa-alueisiin. Kärsimme myös merkityskriisistä, sillä olemme vieraantuneet luonnosta, toisistamme sekä usein myös henkisestä luovasta ulottuvuudestamme. Sosiaalinen media on pahentanut jakautumistamme ja kysymyksen asettelullakin rajaamme ongelmat usein esimerkiksi vain identiteetin ympärille.

Meidän olemassaoloamme uhkaavat kriisit kuitenkin edellyttävät, että kykenemme kysymään moniulotteisempia kysymyksiä sekä löytämään yhteisiä suuria linjoja. 

Haluamme voimaannuttaa metamoderniin ajatteluun eli ottamaan aktiivisesti viisautta eri lähteistä ja oppia kannattelemaan moniulotteisia kysymyksiä yhtä aikaa. Metamoderni tulokulma huomioi, että post-modernismi dekonstruoi ja purki rakenteita, mutta sillä ei ollut työkaluja kuroa takaisin kasaan. Haluamme toimintamme katsovan ikiaikaiseen viisauteen taolaisuuteen, buddhalaisuuteen, stoalaisuuteen ja yhdistellä sitä tämän hetkiseen tieteeseen. Sisäisten voimavarojen kasvattamisen viitekehys IDG ottaa huomioon erilaisia tietämisen ja oppimisen tasoja.

Yksi merkittävä asia, jota nimenomaan fyysisellä teatterilla tuodaan on ihmisten kehollisen ymmärtämisen taso. Tekoälyn kehittyessä ja haastaessa ihmisen rationaalista älykkyyttä, on otettava käyttöön se mitä ihmisellä on erityistä, kehollisuus ja tunteet.

 

When you change the way you look at things, the things you look at change.

- Wayne Dyer

 

 

IDG: INNER DEVELOPMENT GOALS

IDG-tavoitteet ovat sisäisen kehityksen tavoitteita. Alla kerrotaan lyhyesti ja lisää voi lukea IDG-sivuilta

BEING:

Itsensä kuunteleminen, läsnäoleminen, minä-myötätunto ja omien arvojen löytäminen ja tiedostaminen

THINKING:

Kognitiivisten taitojen kehittäminen, kriittinen ajattelu, asioiden monimutkaisuuden hahmottaminen, jäsentäminen ja pitkäkestoisten suunnitelmien tekeminen ja moniulotteinen ajattelu

RELATING:

Empatian kasvattaminen, ymmärrys itsestään osana yhteisöä ja maailmaa, nöyryys ja myötätunto

COLLABORATING:

Sosiaalisten verkostojen parantaminen, väkivallaton kommunikaatio, erilaisten ihmisten kohtaaminen ennakkoluulottomasti ja avoimesti, luottamus, yhteistyö

DRIVING CHANGE:

Sinnikkyyden ja toiveikkuuden löytäminen rakentaakseen merkityksellistä tulevaisuutta

 

 

KIINNOSTAAKO?

Haluamme jatkuvasti rakentaa suurempaa yhteisöä, jonka kanssa voimme olla luomassa uutta. Jos haluat tietää lisää ja olla mukana rakentamassa merkitystä, ota meihin rohkeasti yhteyttä.

Tarjoamme myös kurssi- ja työpajakokonaisuuksia yrityksille ja järjestöille. Varaa ilmainen keskusteluaika ja keskustellaan lisää: 

VARAA AIKA TÄSTÄ

Ekata Theatre
info(at)ekatatheatre.com 
Saaramaria Kuittinen, kirjailija, näytelmäkirjailija ja tuottaja
saaramaria(at)ekatatheatre.com
Erika Eva, fyysisen teatterin ohjaaja, esiintyjä ja tuottaja
erikaeva(at)erikaeva.com